Over ons

Stichting Voedselbank Zeist helpt mensen in de gemeente Zeist die voor korte of langere tijd financieel niet rond kunnen komen. Klanten van de Voedselbank kunnen wekelijks in onze vestiging aan de Kwikstaartlaan 44 hun voedselpakket samenstellen in de winkel, op een van te voren afgesproken middag/avond.

Begin november 2020 had de Voedselbank Zeist 122 huishoudens (344 personen) als klant. Voedselbank Zeist is een onafhankelijke stichting en aangesloten bij de landelijke organisatie Vereniging Voedselbanken Nederland.

Niet vrijblijvend

Het verkrijgen van een voedselpakket is niet vrijblijvend. Klanten gaan onder begeleiding van een deskundig beoordelaar (meestal een maatschappelijk werker) of een begeleider actief aan de slag met het aanpakken van hun problemen. Iedere drie maanden bekijkt de beoordelaar samen met de klant of de klant zich financieel al kan redden of dat verlenging van het wekelijkse voedselpakket gewenst is.

Het wekelijkse voedselpakket

Lokale supermarkten, bakkers, groente- en fruithandelaren en anderen stellen het voedsel voor de voedselpakketten gratis ter beschikking. Ze helpen zo niet alleen mensen, maar voorkomen ook verspilling van voedsel. Het beleid is in principe geen levensmiddelen in te kopen.

Vrijwilligers halen gedurende de week het voedsel op bij de plaatselijke leveranciers en bij het regionaal distributiecentrum in Arnhem. De levensmiddelen worden zo nodig opgeslagen in professionele koel- en vriescellen.

Klanten kunnen zelf hun voedselpakket samenstellen. Daarvoor krijgen zij een aantal punten dat is gebaseerd op hun gezinssamenstelling. De producten in de winkel van de Voedselbank hebben een waarde in punten, en zo kan de klant zelf kiezen welke producten in het winkelkarretje worden meegenomen.

We werken volgens de regels van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit en worden periodiek gecontroleerd. In januari 2020 kreeg de Voedselbank bij een onverwachte controle van de Voedsel- en Warenautoriteit door de Houwers Groep een rapportcijfer 9.4.

Samen voor de Voedselbank

Klik op de RTV Utrecht knop
om de film te bekijken.

Vrijwilligers zijn het hart van de organisatie

De stichting Voedselbank Zeist draait sinds haar oprichting in 2007 volledig op vrijwilligers die hun werk doen zonder dat zij er een vergoeding voor krijgen. Zij zijn het hart van de organisatie.