Statiegeld doneren aan de Voedselbank Zeist

Uw STATIEGELD doneren aan de Voedselbank Zeist?
Ja, dat kan!

Een paar supermarkten doen hier al een tijdje aan mee, en vanaf 1 oktober a.s. kan dat ook bij de DekaMarkt en bij de Albert Heijn op het Emmaplein. Wij zijn daar erg blij mee. Alle beetjes helpen.

Voeg uw header hier toe

Verslagen voor het jaar 2022 zijn beschikbaar

1 september 2023
Het bestuur van de Voedselbank Zeist heeft de volgende documenten voor het jaar 2022 opgesteld. U kunt deze documenten in pdf-formaat hier ophalen:

  • Klik hier voor het financiële verslag van 2022.
  • Klik hier voor het jaarverslag van 2022.
 
N.B. Documenten in pdf-formaat, kunt u bijvoorbeeld lezen met behulp van Acrobat Reader.

Voedselbank in Winteractie met partnerorganisaties in Zeist

Voedselbank Zeist (VBZ) gaat in samenwerking met lokale partnerorganisaties de komende maanden een inzamelingscampagne voeren om huishoudens die het financieel zwaar hebben extra te kunnen steunen. Onder de naam ‘Winteractie Zeist’ wordt de Zeister samenleving opgeroepen om een bijdrage te leveren ten behoeve van medebewoners die door de stijging van voedsel- en energieprijzen ernstig in de problemen komen. VBZ heeft de afgelopen tijd het aantal klanten met 25% zien toenemen. Ook de Voedselbank zelf heeft met kostenstijgingen te maken. Zo is de energierekening flink hoger geworden. Daarnaast krijgt de VBZ minder producten aangeleverd van leveranciers, die zelf hun inkoop beperken of het met forse korting aan hun eigen klanten aanbieden. Daardoor moet de VBZ steeds meer producten zelf aankopen. In deze uitzonderlijke situatie zijn aanvullende inkomsten hard nodig om alle klanten goed te kunnen blijven bedienen.

We merken dat op meerdere plekken in Nederland soortgelijke inzamelingsacties ontstaan. Ook zien we dat mensen spontaan het geld willen doneren dat zij als energiecompensatie ontvangen. VBZ wil met deze ‘Winteractie Zeist’ hierop inhaken.

Tijdens de ‘Winteractie Zeist’ werkt VBZ samen met de Stichting Leerkansen Zeist en de Inloophuizen van Kerk & Samenleving. Dit gebeurt omdat de doelgroepen en doelstellingen van deze organisaties dicht bij elkaar liggen. Er is besloten om publicitair samen op te trekken waarbij in alle uitingen de rekeningnummers van de verschillende organisaties worden vermeld. Zo kunnen donateurs zelf kiezen aan welke organisatie ze willen gaan bijdragen.

VBZ hoopt met het gedoneerde geld haar voorraden aan te vullen en op peil te houden. De Inloophuizen willen het aantal verstrekte maaltijden zien uit te breiden. Daarnaast leggen de samenwerkende organisaties tijdens de actiemaanden formulieren klaar waarmee hun klanten een aanvraag kunnen doen voor een bijdrage in onverwachte hoge kosten (bijv. reparatie wasmachine of vervanging kapotte stofzuiger). Deze aanvragen zullen door de organisaties worden beoordeeld.

Doneren kan via: NL54 RABO 0132541726 t.n.v. Voedselbank Zeist onder vermelding van Winteractie.

We hopen op een succesvolle actieperiode waarin we met hulp van de Zeister gemeenschap onze klanten steun en perspectief kunnen blijven bieden.

Gerard Schenau krijgt een lintje

27 april 2022
Voedselbank-vrijwilliger Gerard Schenau is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is chauffeur van de Voedselbank Zeist.Daarnaast is hij ook onderscheiden voor zijn mantelzorgtaken en inspanningen bij de Tennisclub Bosch en Duin en de Stichting De Paraplu. Bij De Paraplu verzorgt hij al dertig jaar sportles. Wij feliciteren Gerard van harte met dit prachtige eerbetoon.

Nieuwe bestelbus voor de Voedselbank Zeist

22 april 2022
Voedselbank Zeist heeft een nieuwe voedselbus. Na 9 jaar trouwe dienst was de oude bestelbus aan vervanging toe. Uit eigen middelen en met hulp van vele lokale sponsors heeft Voedselbank Zeist een nieuwe bus kunnen aanschaffen. De bus is een onmisbare schakel bij de bevoorrading van de winkel aan de Kwikstaartlaan. Twee keer per week halen vrijwilligers met de bus levensmiddelen op bij het regionale magazijn in Arnhem. Daarnaast maken zij dagelijks ritjes naar de supermarkten en andere leveranciers in Zeist om de Voedselbank van verse producten te voorzien. Met de nieuwe bus kan de Voedselbank weer jaren vooruit. Met dank aan de brede steun van veel bedrijven en organisaties. Hun logo’s hebben een mooie plek op de bus gekregen.

Voedselbank Zeist zoekt een enthousiaste voorzitter

31 maart 2022
Voedselbank Zeist zoekt bij het naderende afscheid van de huidige voorzitter, Ad van Strien, een nieuwe voorzitter van het bestuur. Wij zijn als Voedselbank Zeist een actieve, goed draaiende organisatie met ruim 80 vrijwilligers. Samen zorgen wij ervoor dat 150 huishoudens met een laag inkomen wekelijks extra boodschappen kunnen ophalen als aanvulling op hun budget. Wij bieden een uitdagende en verantwoordelijke functie in een gedreven vrijwilligersorganisatie met een hoge maatschappelijke waarde. Wij zoeken een voorzitter die in alle interne en externe contacten het gezicht van de Voedselbank is.
Klik hier voor de profielschets van de voorzitter.

Voedselbank Zeist doet mee aan inzamelingsactie Douwe Egberts punten

Voedselbank Zeist doet gedurende de maand oktober weer mee aan de jaarlijkse inzamelingsactie van Douwe Egberts waardepunten. In vrijwel alle supermarkten in Zeist, Den Dolder en Austerlitz staan speciale inleverdozen klaar waar mensen hun gespaarde DE-punten in kunnen doen. Begin november worden alle punten geteld. Douwe Egberts rondt het aantal ingezamelde waardepunten naar boven af en zet dit om in een hoeveelheid pakken DE Aroma Rood snelfiltermaling van 250 gram ten behoeve van de voedselbank. Ieder jaar is dit een grote en welkome aanvulling op de winkelvoorraad waar de klanten van de voedselbank dankbaar gebruik van maken.

De inzamelingsactie is een landelijk initiatief van Douwe Egberts, Lionsclubs Nederland en Voedselbanken Nederland.

 

Zeer geslaagde garageverkoop van non-food artikelen zaterdag 28 augustus j.l.

Voedselbank Zeist organiseerde op zaterdag 28 augustus een geslaagde garageverkoop. Tijdens deze verkoop werden allerlei non-food artikelen aangeboden die de Voedselbank de afgelopen tijd uit diverse hoeken heeft ontvangen. Tot een paar jaar geleden bood de Voedselbank ieder jaar op de Koningsmarkt op Belcour deze zaken te koop aan, maar vanwege corona was dit de afgelopen twee jaar helaas niet mogelijk. Veel mensen kwamen even langs op de Kwikstaartlaan om rond te snuffelen en mooie spulletjes te kopen. De opbrengst van de garageverkoop komt geheel ten goede aan de Voedselbank.

Aansluitend was er een gezellig barbecue voor Voedselbank-vrijwilligers. Ruim 50 mensen waren van de partij. Heel fijn om weer samen te kunnen bijpraten en om te genieten van het heerlijke eten en drinken. Met grote dank aan enkele gulle sponsors: Enoteca Theo Geutjes, Slijterij Ossendrijver, IJssalon Fressini, Hero verhuur en de supermarkten AH en Jumbo.

We kunnen spreken van een zeer geslaagde dag en danken alle kopers voor hun bijdrage. Ook willen we de vrijwilligers die mee hebben geholpen met dit evenement hartelijk danken voor hun inzet en tijd.

Bijzondere giften voor uitgifte aan onze klanten

5 augustus 2021
 Pannenfabrikant Sola te Zeist verraste ons met een donatie van 140 stuks gietijzeren braadpannen voor onze klanten. 

Daarnaast ontvingen wij van De Bilthovense Boekhandel een partij lees- en prentenboeken voor kinderen van onze klanten, waaronder de klassieker “Een brief aan de koning” van Tonke Dragt. 

Prachtige donaties. Onze klanten zijn er erg blij mee en wij danken Sola en Boekhandel Bouwman hier hartelijk voor.

LET OP: illegale inzamelingsactie!

19 juli 2021
We hebben geconstateerd dat er onlangs in Zeist door de stichting ‘Kinderen van de Voedselbank’ is gecollecteerd bij lokale supermarkten. Deze stichting heeft hier geen vergunning voor en verstoort hiermee de inzamelingsacties van onze eigen Voedselbank. Veel mensen denken dat het een collecte van onze Voedselbank is. Dit is niet het geval. Voedselbank Zeist heeft hierover al contact opgenomen met de gemeente om te vragen of er tegen deze illegale inzamelingen opgetreden kan worden. Wij vragen alle vrijwilligers om alert te zijn op deze niet toegestane collectes en hiervan melding te maken bij het bestuur.

GGD regio Utrecht organiseert tekenwedstrijd voor kinderen VBZ

19 juli 2021
GGD regio Utrecht organiseert deze zomer een tekenwedstrijd voor de kinderen van klanten van Voedselbank Zeist. De coronatijd heeft veel impact gehad op kinderen in kwetsbare gezinnen. Tekenen helpt bij het verwerken van emoties en geeft aanleiding hierover te praten.

Om dit te stimuleren krijgen alle basisschoolkinderen van de klanten van VBZ bij hun lunchpakket eenmalig een set potloden, enkele tekenopdrachten en een retourenvelop voor het inzending van hun tekeningen. De makers van de mooiste tekeningen maken kans op een uitje met het hele gezin.

Voedselbank Zeist werkt graag mee met dit initiatief. De tekenmaterialen zullen tot eind juli worden uitgedeeld tijdens de reguliere uitgiftemomenten.

Ina Duit krijgt welverdiend lintje

19 juli 2021
Ina Duit heeft eind juni een lintje gekregen voor haar jarenlange inzet voor verschillende maatschappelijke organisaties in Zeist. Ze is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ina is o.a. coördinator van inloophuis Vollenhove en betrokken bij de Stichting Leerkansen Zeist en bij de Stichting Kerk en Samenleving. Vanuit die laatste rol treedt Ina ook op als beoordelaar Voedselbank Zeist. Wij feliciteren Ina Duit met deze mooie onderscheiding en bedankten haar voor de fijne samenwerking.

Jumbogift voor de Voedselbank

23 mei 2021
De afgelopen weken hebben de drie Jumbo-filialen in Zeist een actie gehouden voor de Voedselbank. Klanten konden aan de kassa een euro extra afrekenen ten bate van de Voedselbank. Jumbo verhoogde elke gedoneerde euro met 25 eurocent. Deze actie heeft totaal geresulteerd in het mooie bedrag van €1.863,-! Voedselbank Zeist bedankt Jumbo en alle klanten die hieraan hebben bijgedragen!

Jumbo is ook op andere terreinen een vaste partner van Voedselbank Zeist. Zo gaat alles wat Jumbo niet meer kan verkopen dagelijks naar de Voedselbank en wordt een aantal keren per jaar bij de filialen een inzamelingsactie gehouden waarbij klanten artikelen kunnen doneren.
Voedselbank Zeist en Jumbo Zeist zijn erg blij met deze samenwerking.

Jumbo-manager Vincent Bluemink overhandigt de cheque aan VBZ-vrijwilliger Wim van Dijk.

Mooie opbrengst Jumbo Korte Steijnlaan

17 mei 2021
Zaterdag 15 mei 2021 heeft de Voedselbank Zeist een inzamelingsactie gehouden bij de Jumbo supermarkt op de Korte Steijnlaan. We hebben 75 volle kratten opgehaald. Wij bedanken alle gulle gevers en de vrijwilligers van de Voedselbank die hebben meegewerkt.

Ramadan-actie voor de Voedselbank groot succes

13 mei 2021
Basisschool Al Amana en Stichting Krachtvrouwen Zeist hebben ruim 3400 producten voor Voedselbank Zeist opgehaald. Gedurende de Ramadan is er traditiegetrouw extra aandacht voor mensen die het moeilijk hebben. Vanuit die gedachte hebben de leerlingen, ouders en leerkrachten van de Al Amana school besloten dit jaar in de Ramadan-maand producten in te zamelen voor de Voedsel- bank Zeist om op deze manier iets bij te dragen aan de Zeister samenleving. De Voedselbank Zeist is erg blij met de overweldigende opbrengst van deze actie en spreekt haar grote dank en waardering uit aan alle betrokkenen van basisschool Al Amana en Stichting Krachtvrouwen Zeist.

Wilt u meer lezen, kijk dan op de volgende twee sites:
Stadspers en Stichting Krachtvrouwen Zeist.

Wijnwinkel 'De Proeftafel' biedt cheque aan de Voedselbank

30 april 2021
Wijnwinkel De Proeftafel heeft ruim 250 euro gedoneerd aan de Voedselbank Zeist. Dit mooie bedrag is de opbrengst van een actie ter gelegenheid van het 7,5 jarig bestaan van de winkel. Eigenaar Hans Peters kwam op donderdag 29 april naar de Kwikstaartlaan om het bedrag symbolisch te overhandigen. In een mooi wijnkistje zat een cheque die werd aangebonden aan enkele vrijwilligers van de donderdagavondploeg (Mariëlle, Petra en Mildred).

Opbrengst inzameling bij Albert Heijn de Clomp 110 goed gevulde kratten

11 april 2021
Op zaterdag 10 april j.l. hield de Voedselbank Zeist een inzamelingsactie bij Albert Heijn in het winkelcentrum de Clomp, Zeist West.

Deze actie heeft maar liefst 110 goed gevulde kratten opgeleverd en vele giften in onze collectebus. We bedanken alle gulle gevers en de medewerkers van de Voedselbank voor hun inspanningen.

1618151999678

Gift van de Soroptimistclub Zeist e.o. aan de Voedselbank

4 april 2021
Voor het tweede jaar op rij hebben de Soroptimisten Zeist een actie gehouden waarvan de opbrengst is geschonken aan de Voedselbank. Dit keer gaat het om het mooie bedrag van 4100 euro. De Soroptimistclub Zeist e.o is een vereniging van actieve vrouwen die zich naast hun carrière willen inzetten voor het verbeteren van de positie van vrouwen en meisjes zowel in de eigen omgeving als op internationaal niveau. De vereniging organiseert diverse maatschappelijke activiteiten en benefiet-bijeenkomsten voor het goede doel, zie ook de website van de Soroptimisten Zeist.

Op woensdag 31 maart overhandigden Christine Manders (links) en Ariane Groot (rechts) de symbolische cheque van 4100 euro aan VBZ-bestuurslid Saskia Eisberg-’t Hooft.

In februari organiseerde Soroptimisten Zeist een groot webinar over internetfraude en financieel-economische criminaliteit met bijna 200 deelnemers. De opbrengst van deze bijeenkomst, met aanvullende donaties, is geschonken aan de Voedselbank Zeist. Voedselbank Zeist is erg blij met deze royale donatie, des te meer omdat dit een tweede mooie gift in twee jaar is. De vertegenwoordigsters van Soroptimisten Zeist benadrukten dat ze vorig jaar bij het bezoek aan de Voedselbank onder de indruk waren geraakt van de effectieve en klantgerichte aanpak van de Voedselbank Zeist en van de goede organisatie. 

Lunchbox voor kinderen van de Voedselbank

25 maart 2021
Van maart tot de zomervakantie krijgen de klanten van de Voedselbank elke week een gezond lunch-pakket mee voor hun kinderen. Het gaat in totaal om 120 kinderen van basisschoolleeftijd. Het pakket bestaat o.a. uit pakjes melk en sap, fruit en plakjes kaas. De klanten zijn enthousiast over dit initiatief en vertellen dat hun kinderen er erg blij mee zijn.

Deze actie is mogelijk gemaakt door het geldbedrag dat Voedselbank Zeist vorig jaar ontving als winnaar van de Vrijwilligersprijs en dankzij een royale gift van een anonieme donateur.

Wijnwinkel ‘De Proeftafel’ viert samen met de Voedselbank

16 maart 2021
Wijnwinkel De Proeftafel bestaat in maart 7,5 jaar. Om dit te vieren organiseert eigenaar Hans Peters tijdens deze feestmaand diverse acties. De winkel hecht belang aan bijzondere, verantwoorde producten en heeft oog voor de lokale omgeving. Vanuit die gedachte zal een percentage van de kassa-omzet in de maand maart worden geschonken aan de Voedselbank.

Voedselbank Zeist is erg blij met deze actie en wenst De Proeftafel veel plezier en succes met alle feestelijkheden.

Meer weten? Kijk op www.deproeftafel.nl of de social media (@deproeftafel) of bezoek de winkel aan de Rozenstraat 15A te Zeist.

 

Inzamelactie AH Emmaplein

14 maart 2021
Zaterdag 13 maart hebben de vrijwilligers van de Voedselbank Zeist een succesvolle inzamelactie gehouden bij de Albert Heijn supermarkt op het Emmaplein te Zeist. We hebben maar liefst 79 goedgevulde kratten opgehaald. Met alle ontvangen producten kunnen we onze winkel weer aanvullen. Wij danken alle gulle gevers en onze vrijwilligers van harte. Let op onze volgende inzamelactie op 10 april a.s. (zie de agenda).

Refresco schenkt Wicki drink

8 maart 2021
De Voedselbank Zeist heeft een financiële donatie ontvangen. Daarmee voorzien we alle kinderen in de basisschoolleeftijd van onze klanten enkele maanden van een dagelijks lunchpakket. De firma Refresco heeft voor deze actie twee pallets met Wicki Drink geschonken. Deze worden in het lunchpakket meegegeven. Wij danken Refresco voor deze gift. 

WickiDrink2_web

Op de agenda:

Kijk ook op onze sociale media: